Hvordan velge riktig stillas?

Når du planlegger å utføre et byggeprosjekt er det avgjørende å velge riktig stillas. Valg av riktig stillas forbedrer sikkerheten, effektiviteten og kvaliteten på arbeidet ditt. Men hvordan vet du hvilket stillas som er best for ditt prosjekt? I denne artikkelen vil vi dele noen nyttige tips og retningslinjer for å hjelpe deg med å ta den riktige beslutningen når du skal velge et stillas som forbruker.

Definer jobben som skal gjøres

Først og fremst må du forstå hva slags prosjekt du skal utføre. Er det en enkel malerjobb, eller planlegger du en større byggeprosess? Å definere prosjektets omfang og krav vil hjelpe deg med å velge riktig type stillas. For mindre prosjekter og enklere vedlikehold på små flater kan rullestillaser være tilstrekkelig, mens større byggeprosjekter med store fasader krever ofte større stillaser som lettstillas (fasadestillas) eller tungstillas.

Vanlige stillastyper

Det finnes flere typer stillaser tilgjengelige på markedet. De vanligste inkluderer rullestillaser, lettstillaser eller tungstillaser. Her er en kort oversikt over hver type:

 • Rullestillaser: Disse er enkle å flytte på grunn av hjulene og er ideelle for mindre prosjekter og enkel tilgang til forskjellige områder. Perfekt for jobber med mye mobilitet, innendørsbruk eller områder med begrenset plass.
 • Lettstillas: Fasadestillas er mer allsidige og holdbare. De består av modulære komponenter som enkelt kan tilpasses til ulike prosjekter. De er egnet for både små og store prosjekter. Passer perfekt til typisk fasadejobber som maling, generell vedlikehold, nybygg av eneboliger etc.  
 • Tungstillas: Disse er tyngre og robuste, vanligvis brukt i større byggeprosjekter. De gir solid støtte og stabilitet, men kan være mer krevende å sette opp. Typisk bruk er for store prosjekter hvor det krever stor bæreve og lagring av tunge materialer. 

 

 

Materiell – aluminium vs stål:

Selv om både aluminiums- og stålstillaser har sine fordeler, kan det være lurt å nøye vurdere hvilket materiale som passer best for ditt spesifikke prosjekt. Her er noen fordeler med å velge stillas i aluminium sammenlignet med stål:

 • Vekt:
  • Aluminium er betydelig lettere enn stål. Dette gjør det enklere å transportere, montere og demontere stillaset. Vektsaspektet er spesielt verdifullt for mindre prosjekter eller når du trenger å flytte stillaset rundt på arbeidsområdet. Aluminiumsstillaser er også mindre belastende på bygningsstrukturer, noe som kan være en fordel for skånsomme overflater.
 • Korrosjonsbestandighet:
  • Aluminiumstillaser er naturlig motstandsdyktige mot korrosjon og rust. Dette gjør dem ideelle for utendørsprosjekter og arbeid i våte eller fuktige miljøer. Stålstillaser krever ofte ekstra behandling eller belegg for å beskytte mot korrosjon, noe som kan føre til høyere vedlikeholdskostnader på lang sikt.
 • Enkel vedlikehold:
  • Aluminium krever minimalt vedlikehold sammenlignet med stål. Du trenger ikke bekymre deg for maling eller rustbehandling. Dette sparer tid og penger over tid, da du ikke trenger å bruke ressurser på å opprettholde stillaset.
 • Raskere montering og demontering:
  • Takket være aluminiums lette karakter og enkelhet i design, kan aluminiumsstillaser monteres og demonteres raskere enn stålstillaser. Dette kan øke arbeidsflyten og produktiviteten på prosjektet ditt.
 • Miljøvennlig:
  • Aluminium er et 100% gjenvinnbart materiale, og resirkuleringen krever betydelig mindre energi sammenlignet med produksjon av nytt aluminium. Dette gjør aluminiumstillaser til et miljøvennlig valg for de som ønsker å redusere sitt karbonavtrykk.
 • Holdbarhet:
  • Selv om aluminium er lettere enn stål, betyr det ikke nødvendigvis at det er mindre holdbart. Aluminiumstillaser er konstruert for å være sterke og stabile, og de tåler belastninger godt.

Mens aluminiumstillaser har mange fordeler, kan stålstillaser fortsatt være det beste valget for svært store eller krevende prosjekter der høy bæreevne er nødvendig (belastningklasse 4-6).

Vurder stillasets høyde og størrelse

Høyden og størrelsen på stillaset er viktige faktorer å vurdere. Du må sørge for at stillaset gir tilstrekkelig tilgang til arbeidsområdet uten å være for stort eller for lite. Husk å ta hensyn til høyden på bygningen eller området du arbeider på, og sørg for at stillaset kan justeres for å møte dine behov.

Sjekk sertifiseringer og kvalitet

Når du velger et stillas, må du alltid sjekke produsentens sertifiseringer og kvalitetssikring. Stillasene skal oppfylle nasjonale og internasjonale sikkerhetsstandarder. Sjekk også produsentens omdømme og anmeldelser for å sikre at du får et pålitelig produkt.

Vurder budsjettet

Pris er en viktig faktor når du velger et stillas. Sett opp et realistisk budsjett for prosjektet ditt og sørg for at du inkluderer kostnadene for stillaset. Husk at det å velge et billigere alternativ kan føre til dårligere kvalitet og sikkerhet, så balanser kostnadene med kvalitet.

Tenk på sikkerhet

Sikkerheten må alltid være en prioritet når du velger et stillas. Sørg for at det stillaset du velger, har tilstrekkelige rekkverk, stiger, plattformer og andre sikkerhetsfunksjoner. I tillegg bør du sørge for at alle som bruker stillaset, har nødvendig opplæring og kunnskap om sikkerhetsprosedyrer.

Konklusjon

Valget av riktig stillas er avgjørende for ditt prosjekt og for å ivareta sikkerheten til alle involverte. Ved å definere prosjektets behov, forstå de ulike stillastypene, vurdere størrelse og høyde, sjekke kvalitet og sertifiseringer, ta hensyn til budsjettet og prioritere sikkerheten, kan du ta en informert beslutning og velge det riktige stillaset for ditt prosjekt. Husk alltid å følge produsentens instruksjoner og retningslinjer for sikker bruk av stillaset.

 

Våre stillaseksperter er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss her.

Telefonnummer+47 23 19 11 19

ArbeidstimerI - V 08:00 - 17:00

kontakt-oss

  Kontakt oss

  Ta kontakt via kontaktskjema under.