Krav til stillasopplæring

Ansatte som skal montere eller benytte stillas risikerer å bli stående, bokstavelig talt, på bakken hvis de ikke oppfyller gitte opplæringskrav. Arbeidstilsynet kan vedta stopp i prosjekter hvor stillas ikke er forskriftsmessig montert eller det oppdages mangelfull kompetanse hos ansatte. Det kan også bli en svært kostbar affære. Så hvordan får man kontroll på og øker kompetansen for dem som skal arbeide i høyden?     

Norge har strenge sikkerhetskrav når det kommer til stillas og opplæringskrav til de som skal arbeide i høyden. Grunnen er enkel: Fallulykker er den ulykkestypen som fører til flest alvorlige skader og dødsfall i bygge- og anleggsnæringen. De strenge kravene for arbeid i høyden er utarbeidet av myndighetene og hjelper selskapene med å holde fokus på sikkerhetsarbeid og unngå risikofylte snarveier.

Målet vårt er å bidra til å tilby effektiv nettbasert opplæring for de som skal jobbe i høyden, samt forenkle kursadministrasjonen for våre kunder. Vi skal være en samarbeidspartner med kontroll på kurs- og kompetansekrav, regelverk og retningslinjer. Kunden kan dermed fokusere på sin kjernevirksomhet.

Krav til kompetanse?

De gjeldene reglene innebærer at alle som skal bygge eller bruke stillas over 2 meter må ha dokumentert opplæring. Reglene har særlig stor betydning for alle som arbeider med stillas.

Tidligere var det kun krav om dokumentert opplæring for montering av stillas med høyde på 5 meter eller mer. Dette er nå skjerpet ved at det er innført krav til dokumentert opplæring for stillasmontering fra 2 meter plattformhøyde.  I tillegg deles kravene til opplæring i tre klasser. Under følger en kort introduksjon til reglene for opplæring av stillasmontører og stillasbrukere.

Stillashøyde 2-5 m: For å montere stillas fra 2 -5m er det et krav om at man har dokumentert opplæring med minst 7,5 timer teori + 7,5 timer praktisk øvelse.

Stillashøyde 5-9 m: For å montere stillas fra 5-9m er det et krav om at man har dokumentert opplæring bestående av minst 15 timer teori + 15 timer praktisk øvelse.

Alle stillashøyder (Stillasmontør): For å montere alle stillas, også de over 9 m, er det krav om at man har dokumentert opplæring med 36 timer teori + 72 timer praktisk opplæring + 6 måneder praksis. De som monterer stillas som ikke følger standardoppstilling i leverandørens monteringsveiledning må også ha slik dokumentert opplæring, uansett stillashøyde.

Stillasbrukere: De gjeldende reglene stiller også krav til de som bruker stillas som arbeidsplattform for å utføre arbeid i høyden bestemmer at brukere må ha opplæring i bruk av det aktuelle stillaset, med blant annet gjennomgang av veiledning for montering, bruk og demontering.

Les mer våre nettbaserte kurstilbud her.

 

Våre stillaseksperter er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss her.

Telefonnummer+47 23 19 11 19

ArbeidstimerI - V 08:00 - 17:00

kontakt-oss

    Kontakt oss

    Ta kontakt via kontaktskjema under.